Bütünleşik yönetim için
     İyi yazılım şart !

Ana Sayfa  | Site Haritası
 
E-Bülten Arşiv  
YSM Business Solutions - ArtWin.Net .:. izmit, Kocaeli Teknopark .:. Yeni Ticaret Kanunu, KOSGEB proje, Kalkınma Ajansı proje, Devlet Destekleri, Proje Danışmanlığı, CRM, MES & Shopfloor, Stratejik Yonetim, Finans -
YSM Business Solutions - ArtWin.Net .:. izmit, Kocaeli Teknopark .:. Yeni Ticaret Kanunu, KOSGEB proje, Kalkınma Ajansı proje, Devlet Destekleri, Proje Danışmanlığı, CRM, MES & Shopfloor, Stratejik Yonetim, Finans -
YSM Business Solutions - ArtWin.Net .:. izmit, Kocaeli Teknopark .:. Yeni Ticaret Kanunu, KOSGEB proje, Kalkınma Ajansı proje, Devlet Destekleri, Proje Danışmanlığı, CRM, MES & Shopfloor, Stratejik Yonetim, Finans -
Yazılım
     CRM ve Kurumsal Hafıza
     Üretim Yönetimi & Shop Floor
     Pazarlama & Haber Sihirbazı
     Hedeflerle Yönetim
     E-Ticaret & Network Marketing
     Dinamik Web Sitesi
     Ön Muhasebe & Servis
Tanıtım
     Kurumsal İnternet Kimliği (KİK)
     Dijital Ajans
     İnternet Reklamcılığı
     Portallerimiz
Danışmanlık
     Yönetim ve Üretim Danışmanlığı
     Karlılık ve Strateji Danışmanlığı
Haberler
     E-mail gönderim zamanı ve sıklığı n...
     Ücretsiz YSM Academy Eğitimleri ile...
     YSM EVET Tamamlandı | Dünya Gazetes...
     YSM EVET Tamamlandı
     Gökhan Bilgisu Kurumsal İletişim Di...
     YSM Academy çalışıyor..
   Haber arşiv sayfasına gitmek için tıklayınız.
Makaleler
     No PAIN, No GAIN
     Hedeflerle Yönetim mi dediniz?
     Şirketlerin CRM e hazırlanması
     KOBİ ler için CRM ne kadar gerekli?
     CRM niçin önemli?
     YSM Yazılım Bilgilendiriyor : Yeni ...
   Makale arşiv sayfasına gitmek için tıklayınız.
 
 
Operasyonel Değerleme ve Şirket Karnesi [13.4.2010]

Modern Yönetim Teknikleri – Yazı Dizisi 2
Sedat YAZICI
Bilgisayar Yük.Müh.
Yönetim ve Üretim Danışmanı
Operasyonel Değerleme ve Şirket Karnesi

Bir yazımızla daha karşınızdayız. Bir önceki yazımız SWOT Analizi ve İş değerlemesi üzerine idi. Bunu tıpkı bir doktor reçetesi gibi her 3 ayda bir yapın ve sonucunda uygulama değişikliğine gidin tavsiyesinde bulunmuştuk. Umarım yapanlardansınızdır, yoksa bu yazıyı hiç okumayın, boş verin gitsin. Adamın biri ukalalık yapmış yine diyip, vazgeçin okumaktan. Takdir sizin!

Geçen yazımızda sloganımız : “Ciro gurur, Kar akıl, Müşteri ve Nakit kraldır.”

Bu yazımızdaki sloganımız ise : “Ciro ve Kar plastik top, Nakit Akışı ise cam toptur. Plastik toplar vurma şiddetinize göre yere düşer ve o oranda bir yüksekliğe çıkar, yüksekliği artar veya azalır. Lakin cam top düştüğünde dağılır, yani batarsınız.”

 
Aslında söylenecek çok söz ve uygulanacak çok husus var. Bu yazı dizileri yazı alanının darlığından ötürü çok dar çerçeveli oluyor. Telafi etmek için 1-2 saatlik sunumlar şeklinde yazı dizisine paralel seminer dizi halinde daha geniş çerçeveli anlatacağız. Üretim ve yönetim danışmanlığı da yapan bir kişi olarak bu bilgimizin zekatını da bu şekilde vermeye gayret ediyoruz. Dua ediniz.
 
Operasyon Değerleme için aşağıdaki gibi bir tablo yapın. SWOT gibi Bunu da 3 ayda 1 yapın. Bu 3 aylar mübarek 3 aylar gibi değil. Nisan başı, Temmuz başı, Ekim başı ve Ocak başı. Kebapçı ile karıştırmayın ! Yani her üç aydan sonraki dördüncü ayın ilk haftası hemen yapın. Şirketiniz için her 3 ayda 1 (kurumsal bazda) kümüle bir değerlendirme yapmış olun. Geçmiş ile kıyaslayın.

A
B
C
No
Operasyon Adı
Dönemsel Puanı
1
 
 
2
 
 
….
 
 
….
 
 
….
 
 

A kolonu şirketinizde yapılan operasyonun sıra numarası, B kolonu işin adı, C kolonu ise sıfır ile bir arasında bir not olsun. Peki bu tablo ne işime yarayacak derseniz sizin 3 aylık karneniz olacak. Eğer Kurumsal Karne (Balanced ScoreCard) uygulamalarından haberdar iseniz bu size çok basit gelecektir, ancak bilmiyorsanız bu size ilaç gibi gelecektir. Hem 3 ayda bir SWOT analizi yapın hem 3 ayda bir Operasyon Değerleme yapın, görün şirketiniz nasıl gelişecek! C kolonun toplamını alıp A kolonundaki son rakama (yani operasyon sayısına) bölün ve bunu da 100 ile çarpın. 100 üzerinden puanınızı görün. Puan verirken acımasız olun, net olun, ne az ne de bonkör puan verin.
 
Müşteri ve adaylarını nasıl sınıflandırıp yönetiyorsunuz?
1. Müşterimiz           (halen çalışıyoruz)
2. Müşterimizdi         (geçmişte çalışıyorduk, o bizi bıraktı)
3. Potansiyel Sıcak    (müşteri adayı ve müşterimiz olmaya çok yakın)
4. Potansiyel Sıcak    (müşteri adayı ve müşterimiz olmaya az yakın)
5. İlişki kurulmamış   (müşteri adayı ve listemizde ama ne sıcak ne de soğuk temasımız yok)
6. Kara Listede         (müşterimizdi, geçmişte çalışıyorduk, biz onu bıraktık veya piyasadaki itibarını kötü duyduk)
 
Bu 6 madde bizim uzun yıllara dayanan bilgi ve tecrübemizi gömdüğümüz EVET yazılımının Müşteri İlişkileri Yönetimi (CRM) modüllerine serpiştirdiğimiz Müşteri ve Adayları Yönetimi konseptinin çok küçük bir özetidir. EVET hakkında ayrıntılı bilgi ve yardım için bakınız : www.YsmYazilim.com
 
İşlerinizde sıkıntı mı var? Moraliniz mi bozuk?
Planlarınıza göz atın, hedeflerinizi bir kez daha tarayın, geçmişte yaptıklarınızı hatırlayın. Göreceksiniz ki çok başarılı işleriniz olmuş, çok daha başarılı işler sizi bekliyor, planlarınıza hedeflerinizin arasına kattığınız çok şey var.
 
10 yıllık hedefiniz varmı? Yani 2010 a geliyoruz, 2020 de şirketimiz nasıl olacak? 3 yıllık hedefimiz var mı? 2012 sonunda neleri yapmış olmak istiyoruz? 1 yıllık bütçemiz hala yok mu? 2010 yılında harcama kalemlerimiz ne olacak? Gelir ve gider kalemlerimiz tanımlı ve rakamsal olarak ay-ay belirli mi 2010 için ? SWOT ve Operasyonel Değerlemeleri de bu plan silsilesine her 3 ayda 1 yerleştirdik mi?
 
Reçete basit : 10 yıllık strateji – 3 yıllık (t + 3 hedef) plan – 1 yıllık bütçe – 3 aylık değerleme
 
Moraliniz düzelecek, sıkıntınız azalacak, hedeflerinize doğru koşar adım ilerleyecek, enerjik hissedeceksiniz. Böylece çok kısa-kısa-orta-uzun her türlü vade de hazırlığınız olduğunu göreceksiniz bu dünya için.  Öbür taraf size kalmış J
 
Planlarınız revize olabilir. Piyasa istediğimiz gibi gitmez veya çok daha mükemmel sonuçlar da ortaya çıkar, hedef küçültme yerine büyütürüz. Biz planlarız, Mevla neyler neylerse güzel eyler. Sonrada planlarımızı uygulamaya çalışırız. Hayatta hiçbir şey elimizde değildir. Biz planlarız, sebeplerin gerçekleşmesi bizim dışımızdadır. Hesap adamı olmalıyız, hesaplanmış riskler almalı modern yönetim tekniklerini öğrenmeli, uygulamalı, eksik ve fazlalarını görmeli, işimize adapte etmeli ve iyileştirme için elimizden geleni yapmalıyız. Biz hesabımızı bilelim ki hesap verebilelim dimi?
 

Bir sonraki Modern Yönetim Teknikleri -3 isimli yazımız “ Stok Yönetimi ve Risk Yönetimi” üzerine olacak, bunu “İtibar Yönetimi”, “Karar Alma”, “Stratejik Planlama”, “Üretim Yönetimi” gibi bazı konular takip edecek.




Etiketler
Operasyonel Değerleme ve Şirket Karnesi - Modern Yönetim Teknikleri yazı dizisi - Sedat Yazıcı - Üretim ve Yönetim Danışmanı - YSM Yazılım - Eğitim - yazılım - yazılım satış - yazılım - pazarlama yardımı - başarılı proje - yazılım projesi - artwin.net
Okunma Sayısı 7974 Son Güncelleme: 26.9.2009
     
© 1996-2010 YSMYazilim.com   |   Yazıcı Grup Yazılım & İnternet Çözümleri   |  All rights reserved